Korsettia olen viime päivinä tuhdannut niin kotona, bussissa kuin baarissakin.

284830.jpg

Ensimmäiseksi piti valmistaa korsetin kaava. Kaavan malli on mukailtu Drea Leedin korsettikoneen antamasta mallista, joka ainakin minun koossani antoi varsin kummallisen mallin. Sen kerran piirrettyäni ja kangasversiota testattuani tajusin kuitenkin, miten tämän voisi tehdä onnistuneesti. Kuvassa näkyvä kaava on puolikas, ja viivotin 30cm pitkä.

Kokeilukappaleen ja sen mukaan leikatun kangasversion jälkeen sain aikaiseksi lopullisen kaavan. Onneksi olen suhteellisen suoran muotoinen, eikä tällä kerralla ole tarkoitus saada aikaan mitään muuta kuin asia, joka pitää topin rypyttömänä. Niinpä kutsuisinkin tätä laitetta mieluiten luitetuksi liiviksi. Miehustan alaosassa on kappaleita (englanniksi tabs), joiden tarkoitus on auttaa pitämään hame oikealla korkeudella suhteessa liiviin ja yläosaan, tässä tapauksessa vyötärön korkeudella.

284831.jpg

Tässä kuvassa näkyy liivin paksusta pellavakankaasta tehty sisäosa, johon luukanavat on ommeltu. Luiksi satuin löytämään varastoistani seitsemänmillistä jousiterästä. Liivissä on yhteensä 8 luuta sisällä ja kaksi puolitoistasenttistä luuta tukemassa kiinnitystä. Sisäosan luiden paikat on määritelty suht luovasti Nora Waughnin "Corsets and Crinolines" -kirjan kuvien perusteella: keskellä pitää olla jotain, joka pitää etuosan suorana, vinottain pitää mennä jotain joka tukee tissejä sivulta, ja sivuilla ja takana pitää olla jotain joka pitää kankaan suorana.

284833.jpg

Tässä kuvassa näkyy sitten tyhjä päällikangaspussi, johon pellavaviritys menee sisälle. Päätin laittaa sekä vuorin että päällikankaan samasta silkkidupionista, koska sitä sattui olemaan sopiva määrä. Silkki on leikattu väärään suuntaan, samoin kuin sisäosan pellavakin, koska näin se antaa mahdollisimman vähän joustoa myös keskitakana, jossa kangas leikkautuu vinoon. Keskitakana näkyy leveä jousiteräsluu pussissaan, jonka vieressä on sitten reiät kiinnitysnauhoja varten. Reikiä on tulossa vielä lisää, jotta takareunat pysyvät mahdollisimman siististi paikallaan  käytettäessä.

Tämä pussikonstruktio ei ole edes siinä määrin historiallinen tapa tehdä korsettia kuin Drean kaava: en ole todennäköisesti hyvästä syystä havainnut kenenkään aiemmin rakentaneen korsettia näin. Käytän sitä lähinnä siinä toivossa, että tämä alusvaate ei pistäisi silmään topin alta; siksi en myöskään halunnut luutettua toppia. Todennäköisin syy sille, miksi tämä ei ole yleinen rakenne korseteissa on se, että luut saattavat liikkua suhteessa päällikankaaseen käytettäessä, mikä taas tulee olemaan varsin epämukavaa. Koekäytössä varmaan paljastuu tämäkin seikka.